Milieu 92 Artikelen

Nieuw cabine-interieur: duurzaam design

Gepubliceerd

22 Maart, 2013

Een full flat stoel, nieuw tapijt, wanddecoratie, gordijnen, dekens, kussens en stoelbekleding; de totale inrichting en uitstraling van de World Business Class wordt vernieuwd. KLM komt tegemoet aan de wensen van de passagier door het comfort, privacy en thuisgevoel in de World Business Class te verhogen Nederlands topdesigner Hella Jongerius kreeg de opdracht een comfortabel cabine-interieur te ontwerpen met een huiselijke uitstraling. En niet te vergeten: van zo veel mogelijk duurzame makelij.

Duurzaamheid is in alle nieuwe ontwikkelingen bij KLM een van de uitgangspunten. De Nederlands designer Hella Jongerius is samen met KLM op zoek gegaan naar oplossingen die op dit moment binnen de airline industrie mogelijk zijn. De nieuwe full flat stoel is er een van. Deze zitplaats, waarin de passagier volledig horizontaal kan rusten, is niet alleen comfortabeler maar ook lichter dan de huidige stoelen. En dat betekent minder brandstofverbruik en minder CO2-uitstoot. Daar komt bij dat het totaal aantal stoelen in de World Business Class wordt teruggebracht.

Cradle-to-cradle tapijt

Innovatief en duurzaam is het tapijt aan boord dat samen met tapijtleverancier Desso is ontwikkeld. Het is het eerste cradle-to-cradle tapijt in de luchtvaartindustrie. In de vloerbedekking zijn hergebruikte Noorse wol en de oude KLM-damesuniformen verwerkt. Uit de 90.000 kilo textiel die overbleef, nadat in 2010 de dames een nieuw uniform kregen, is een vilten grondstof vervaardigd. Van deze vezel zijn onder meer handtassen (Omar Munie) en kofferlabels gemaakt en vinden we het terug in het tapijt aan boord. Een mooi voorbeeld van ‘upcycling’: oude textiel omzetten in nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten van hoge kwaliteit. Trouwens, het oude tapijt gooien we niet zomaar weg. Dat wordt standaard gerecycled volgens het cradle-to-cradle principe van Desso.

Huiselijk

Naast duurzaamheid zijn ook comfort, privacy en veiligheid belangrijke uitgangspunten, net als de wens dat passagiers zich maximaal thuis moeten voelen aan boord. Hella Jongerius is erin geslaagd al deze elementen te combineren en een prachtig resultaat neer te zetten. Een World Business Class (WBC) met een geheel nieuwe sfeer, inrichting en uitstraling. Een omgeving die huiselijker is dan voorheen.

Vernieuwde toestellen

In juli 2013 wordt het eerste KLM-toestel met vernieuwd WBC-interieur ingezet. Als eerste worden de Boeing 747-400’s aangepast- in totaal 22 toestellen - wat naar verwachting in april 2014 klaar is. Daarna staat de Boeing 777-200 op de planning.

Wie is Hella Jongerius?

Nederlands topdesigner Hella Jongerius (1963) wordt gezien als een van de belangrijkste ontwerpers van haar generatie. Ze ontwerpt serviezen en vazen, maar ook stoffen, stoelen en banken. Haar werk is tentoongesteld in tal van internationale musea zoals het Cooper-Hewitt National Design Museum (New York), MoMA (New York) en Design Museum (Londen).

Meer ideeën?
Add your voice to the conversation

Gepubliceerd

27 Jun, 2019

0

Wat is jouw mening?
Aantal reacties:

Gepubliceerd

13 Nov, 2017

0

Wat is jouw mening?
Aantal reacties:

Gepubliceerd

5 Jul, 2016

0

Wat is jouw mening?
Aantal reacties:

Gepubliceerd

23 Nov, 2012

0

Wat is jouw mening?
Aantal reacties:

Gepubliceerd

14 Nov, 2012

0

Wat is jouw mening?
Aantal reacties:

Boven