Milieu 79 Artikelen

KLM en Costa Rica samen in biobrandstof

Gepubliceerd

13 Nov, 2017

De overheid van Costa Rica en KLM slaan de handen ineen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Op 31 oktober 2017 werd een intentieverklaring getekend om de samenwerking te bekrachtigen. Het is wereldwijd de eerste keer dat een luchtvaartmaatschappij een dergelijke samenwerking aangaat met een land.

De komende maanden wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om vanaf San Jose te vliegen met duurzame biobrandstof. Het gebruikt van duurzame biobrandstof is op dit moment de meest effectieve manier om CO2-uitstoot terug te dringen en daarmee de luchtvaart te verduurzamen.

Nieuwe bestemming

Vanaf 1 november is KLM gestart met een rechtstreekse vlucht naar Costa Rica. Gedurende het winterseizoen wordt twee keer per week gevlogen naar de Costa Ricaanse hoofdstad San Jose. Van eind januari tot en met maart wordt hier nog een derde vlucht aan toegevoegd


Voor Costa Rica, een land dat CO2-neutraliteit wil bereiken, is de keuze van KLM om voor het eerst op deze bestemming te vliegen heel belangrijk. De maatschappij zet zich in voor een betere leefomgeving en is wereldwijd een voorbeeld in het gebruik van biobrandstof. Ik bedank KLM dat ze hierin voorop loopt en aan andere bedrijven in de wereld laat zien dat je de wereld duurzamer kan maken.
Costa Ricaanse minister van Milieu en Energie, Edgar Gutierrez Espeleta


Krachten bundelen

KLM deelt de komende maanden kennis en kunde met de Costa Ricaanse overheid, in nauwe samenwerking met partner SkyNRG. KLM voerde in 2009 haar eerste vlucht uit met duurzame biobrandstof, toen nog met waarnemers. In 2010 was KLM de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld die een commerciële vlucht met duurzame biobrandstof uitvoerde. Sindsdien heeft KLM ruim 1000 vluchten uitgevoerd met duurzame biokerosine, onder meer naar Parijs en Rio de Janeiro en vanuit New York en Oslo.

80 % minder CO2 uitstoot

Om de productieketen van duurzame biobrandstof te stimuleren richtte KLM SkyNRG op en initieerde het KLM Corporate BioFuel Programma (CBP). Door de samenwerking met grote Nederlandse bedrijven in dit programma worden alle KLM-vluchten vanaf Los Angeles sinds 2012 gedeeltelijk met duurzame biobrandstof uitgevoerd. Daarmee is KLM de enige Europese luchtvaartmaatschappij die intercontinentaal met biobrandstof vliegt.
Door het gebruik van duurzame biobrandstof kan de CO2-uitstoot tot 80% worden verminderd ten opzichte van fossiele brandstof. De markt voor duurzame brandstof staat echter nog in de kinderschoenen, waardoor de prijs drie keer hoger ligt dan die van fossiele brandstof. KLM kiest voor het gebruik van duurzame biobrandstof, waarvan de productie niet ten koste gaat van biodiversiteit en voedselproductie. De biofuel voor de vluchten vanaf Los Angeles is gemaakt van afgewerkt frituurvet (Used Cooking Oil- UCO).

Meer ideeën?
Add your voice to the conversation

Gepubliceerd

1 Jun, 2018

0

Wat is jouw mening?
Aantal reacties:

Gepubliceerd

17 Apr, 2018

0

Wat is jouw mening?
Aantal reacties:

Gepubliceerd

23 Jan, 2018

0

Wat is jouw mening?
Aantal reacties:

Gepubliceerd

13 Nov, 2017

0

Wat is jouw mening?
Aantal reacties:

Gepubliceerd

16 Jun, 2017

0

Wat is jouw mening?
Aantal reacties:

Boven